به گزارش پارک علم و فناوری قم به نقل از مهر، مراسم معرفی کتاب ایران، سرزمین صلح ادیان الهی، سه شنبه شب ۱۵ مهر در فروشگاه مرکزی شهر کتاب برگزار شد.
عباس تحویلدار عکاس کتاب «ایران، سرزمین صلح ادیان الهی» در این مراسم گفت: اگرچه دل مشغولی من از دیرباز، گردآوری مراسمها و آیینهای ادیان مختلف بوده است، اما پس از انتشار کتاب اولم که بر روی مذاهب کشور هند بود، به این نتیجه رسیدم که این ویژگی در سرزمین مادری هم وجود دارد و بنابراین تصمیم گرفتم ادیان توحیدی کشورم را به تصویر بکشم.
وی اضافه کرد: گردآوری عکسهای این کتاب، از سال ۷۶ شروع شد و تا سال ۹۰ طول کشید؛ البته من از سال ۸۸ تا ۹۰ به صورت متمرکز مشغول عکاسی آیینها و مراسم ۵ اقلیت دینی بودم.
نمایندههای اقلیتهای مذهبی کشور نیز در این مراسم حضور داشتند و پیام جوامع مختلف را برای حضار قرائت کردند.
اردشیر مانوکچی، به نیابت از موبد اردشیر خورشیدیان، پیامی را از سوی جامعه زردشتیان برای حضار خواند که بخشی از آن در ادامه میآید:
به نام خداوند جان و خرد
نخستین روزی را که با فرزانه ارجمند، عباس تحویلدار آشنا شدم، به خوبی به یاد دارم که ایشان به همراه کتاب وزین خود «ایران، سرزمین صلح ادیان الهی» به مکان آدریان تهران آمد و آن را با شور و شوق فراوان به افراد آنجا معرفی کرد. آن روز مشاهده کردم که این مرد، چگونه با روحی سرشار از مهر و امید با تصاویر پیروان ادیان گوناگون ایران، در راستای نزدیک کردن دلهای ایرانیان گام بلندی برمیدارد. پس از آن نیز شاهد بودم که مهربانانه و در مراسمهای آیینی شرکت میکرد و به دنبال شکار لحظهها بود.
پس از سالها دانشاندوزی عمیقاً به این اعتقاد رسیدهام که همبستگی ملی ایران و ایرانیان جز از راه شناخت فرهنگ این کشور، شکست تمامی تعصبات و احترام به باورهای یکدیگر امکانپذیر نیست.
این کتاب بر عمق خودآگاهی بصری افزوده است
علیرضا حسن زاده، رییس پژوهشکده مردم شناسی میراث فرهنگی از دیگر سخنرانانی بود که در مراسم معرفی کتاب «ایران، سرزمین صلح ادیان الهی» حاضر شد و درباره کتاب سخن گفت.
وی گفت: در جامعه ایران به دلیل اهمیتی که ادبیات دارد، ما با یک خودآگاهی کلامی روبرو هستیم که یکی از منابع آن شاهنامه است اما امروزه در کنار این خودآگاهی، به خودآگاهی بصری نیز نیاز داریم و آقای عباس تحویلدار، از جمله شخصیتها و هنرمندانی است که بر عمق خودآگاهی بصری پیرامون تنوع فرهنگی افزوده است.
حسن زاده، همچنین گفت: تحویلدار با سفر به هند و عکاسی از ادیان مختلف این کشور، تنوع فرهنگی در سطح جهان را نشان میدهد که یک سفر درونی است و ما در مردم شناسی به آن آگاهی مضاعف میگوییم چون با عکسهایی که از آیینهای مختلف میبینیم، بر خودآگاهی ما افزوده میشود.
وی ادامه داد: کاری که آقای تحویلدار کرده است، ارزش بسیار زیادی دارد چون مخاطبان عام را از طریق عکس و فیلم با تنوع فرهنگی آشنا میسازد. ارزش کار ایشان زمانی دو برابر میشود که بدانیم گروهی همانند داعش قد راست میکند تا تنوع فرهنگی دنیا را نابود و ریشه کن کند. حال آنکه تلاش این عکاس در مسیر تثبیت تنوع فرهنگی که ایران، خواستگاه آن به حساب میآید، دست کم از سوی مردم شناسان بسیار ستودنی است و ما پژوهشگران به کارهای ایشان مدیونیم.
احترام به ادیان آسمانی، مودت و صلح و دوستی را به ارمغان میآورد
در ادامه این برنامه، سالم چوهیلی رییس انجمن صابئین مندایی گفت: کلمات، نمیتواند حق کاری را که آقای تحویلدار انجام داده، ادا کند چون کار ایشان آنقدر ارزشمند است که همه ادیان و اقوام تازه دارند با هم آشنا میشوند. به هر حال کسانی که در این مملکت عظیم زندگی میکنند، باید بدانند چه زبان و مراسمی دارند.
وی افزود: مردم ایران زمین از طریق این کتاب میتوانند با طریقه زندگی ادیان الهی آشنا شوند و یکدیگر را بشناسند، به خصوص که احترام به تمام ادیان آسمانی توصیه شده است و این احترام، مودت و صلح و دوستی را به ارمغان میآورد.
چوهیلی همچنین گفت: در کتاب مقدس ما آمده است آنچه برای خود میخواهید، برای دیگران هم بخواهید و هر آنچه راکه برای خود نمیخواهید، برای دیگران نیز نخواهید. به علاوه ما اعتقاد داریم ایرانیان با احترام به یکدیگر و قانون الهی و مدنی و دوری از منکرات، راه ترقی را سریعتر میپیماید.
رییس انجمن صابئین مندایی اضافه کرد: وظیفه خود میدانم از جانب مردم مندائی از جناب آقای فیروزان، مدیر موسسه شهرکتاب، آقای فروزنده و آقای تحویلدار تشکر ویژه کنم به خصوص که اولین اثر آقای تحویلدار با عنوان «صابئین ایران زمین» گام موثری در شناخت این آیین به مردم به حساب میآید. در پایان از همه دستاندرکارانی که به برگزاری این مراسم همت گماشتند، تشکر میکنم و از خداوند میخواهم مقام معظم رهبری، ایران، مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران را از شر بدخواهان حفظ کند.
کلیسای حضرت مریم در ارومیه میتواند توریست جذب کند
کشیش آلدو، کشیش کلیسای شرق آشوریان که به نیابت از اسقف بنیامین، اسقف اعظم کلیسای شرق آشوری در مراسم معرفی کتاب «ایران، سرزمین صلح ادیان الهی» حاضر شده بود، پیامی را از سوی اسقف اعظم خواند که بخشی از این پیام، حاوی دو پیشنهاد این اسقف بود.
وی گفت: از آقای تحویلدار، عکاس مشهور و نامی ایران بسیار سپاسگذارم که این حقیر را در جرگه دعوت شدگان قرار دادند. کتاب از دیرباز وسیلهای برای آگاهی انسان و انتقال اطلاعات بوده است و کتاب «ایران، سرزمین صلح ادیان الهی» اگرچه اثری ارزشمند در شناسایی ادیان مختلف محسوب میشود و نگارش این کتاب، بسیار ضروری بود ولی کافی نیست و در ابتدای این راه هستیم. نگارنده کوشیده از مراسم مذهبی ادیان مختلف بنگارد اما پیشنهاد اولم این است که میتوان کتابی دیگر و با توضیحاتی کافی نوشت و در آن از تمام مراسم سالانه مذاهب ایرانیان نگاشت تا خواننده، اطلاعات بیشتری از آیینهای اقلیتهای مذهبی داشته باشد.
این روحانی مسیحی ادامه داد: پیشنهاد دوم من نیز درباره کلیساهای ارومیه و اطراف آن است. همان طور که مستحضر هستید در ارومیه بیش از ۸۰ باب کلیسا وجود دارد و کلیسای حضرت مریم (س) با قدمت ۲ هزار سال کلیسای آشوری شرق ایران و میراث ماندگار کشور عزیزمان ایران و یکی از میراثهای تاریخی است. پیشنهاد میکنم کتابی مصور از این کلیساها که به یقین، وسیلهای است برای جذب توریست و شناساندن میراث تاریخی و فرهنگی کشورمان.
صابئین نیز در زمره موحدان قرار دارند
مسعود فروزنده پژوهشگر و استاد تاریخ که آخرین سخنران این مراسم بود گفت: زمانی که در اهواز دانشجو بودم با پیروان آیین صابئین آشنا شدم. کشیشی بود که من را با این آیین و آقای شعیبی آشنا کرد و گفت صابئین، پیروان حضرت یحیی (ع) هستند. آن زمان، تازه دین مندایی مطرح شده بود و کسی از آیین و دین آنها خبر نداشت و حتی عدهای فکر میکردند صابئین، ستاره پرست هستند!
این استاد دانشگاه گفت: حتی در قرآن نیز با ترجمه استاد الهی قمشهای، در ترجمه واژه «صابئین» ستاره پرست آمده در حالی که صابئین، ستارهای را که در شمال است، برای نماز خواندن انتخاب کرده بودند و اصلاً مساله، پرستش ستاره نبوده و نیست. همانگونه که ما مسلمانان، به سوی کعبه در عربستان، نماز میخوانیم.
وی اضافه کرد: در آن زمان من به این دین علاقه مند شدم و ادبیات مندایی را یاد گرفتم و بعد هم زبان عبری را در انجمن کلیمیان یاد گرفتم و چون به تاریخ علاقه داشتم، تز دکترای خود را پیرامون پژوهش در دین مندایی انتخاب کردم.
فروزنده ادامه داد: ۴ دین اصلی در قانون اساسی کشور وجود دارد اما ما با تلاشهایی که در سالهای گذشته انجام دادهایم، سعی کردیم این موضوع را جا بیندازیم که صابئین نیز در زمره موحدان قرار دارند که خوشبختانه موفق به گرفتن استفتاء از دفتر مقام معظم رهبری نیز شدیم. به هر حال کتاب «ایران، سرزمین صلح ادیان الهی»، متن و تصاویری از پنج دین در ایران زمین است که پیرامون آیینها و مراسم مذهبی آنان نوشته شده است.
- بدون استقلال فرهنگی، استقلال در سایر ابعاد امکان پذیر نیست/ لزوم شناخت گستره تأثیرگذاری فرهنگی
- تحقق شعار امسال با راحت طلبی امکان پذیر نیست/ حیات طیبه با فرهنگ سالم بر مبنای اسلام شکل می گیرد
- فیلسوفان طراحان آیندهاند/ بدون فلسفه پیشبینی آینده امکانپذیر نیست
- بدون شناخت فرهنگ ما امکان شناخت هیچ چیز جامعه را نداریم
- بدون اخلاق بسیاری از با ارزش ترین موارد زندگی انسان امکان پذیر نیست