۳۱ شهریور ۱۳۹۲ موضوع: اخبار حوزه دین و اندیشه


به گزارش پارک علم و فناوری قم به نقل از مهر، حجت الاسلام و المسلمین فرحناک عضو هیئت علمی پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی از انجام پروژه «اسباب تبدل موضوع» در این پژوهشکده خبر داد.


وی در تبیین اهمیت این پروژه اظهار داشت: از بحث­های بس مهم که در استنباط حکم شرعی باید بدان پرداخته شود، جستار موضوع‌­شناسی است. در مواردی با این که موضوع روشن بوده و حکم نیز بر آن بار شده است، این­گونه جلوه می­کند که در موضوع چنان تغییری پدید آمده که گویی موضوعی جز موضوع پیشین پیدا شده است. از همین روست که فقیه بایستی در روند استنباط، افزون بر شناخت موضوع، ماندن یا نماندن موضوع را نیز مد نظر داشته باشد؛ زیرا در صورت نماندن موضوع، حکم سابق نیز از بین می­رود و بر فقیه است تا حکم موضوع جدید را دریابد ولی باید دید نماندن موضوع به چه معناست و موضوع باید کدامین تغییر را تحمل کند تا موضوعی جدید به شمار آید و دگرگونی چگونه و تا کجا باشد تا موضوع­‌ساز گردد.


وی ادامه داد: این مهم ما را بر آن داشت تا اسباب تبدل موضوع را کاوش و مورد بررسی قرار دهیم و از آنجا که مبدل­های موضوع انواع گوناگونی دارند و هر کدام نیازمند بحث و بررسی هستند این بحث در بیش از یک مقاله دنبال خواهد شد.


فرحناک افزود: این پروژه قرار است در چند مقاله منتشر شود و مقاله نخست آن با نام «استحاله» در مجله کاوشی نو در فقه، چاپ و مقاله دوم که اسباب انقلاب، انتقال و استهلاک را نشانه رفته در همین مجله آماده نشر است.


پروژه میزان آشنایی با اندیشه سیاسی امام(ره)


دکتر علی اکبری معلم عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی از انجام پروژه «بررسی میزان آشنایی نسل سوم انقلاب اسلامی ایران با اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)» خبر داد.


وی با اعلام انجام پروژه «بررسی میزان آشنایی نسل سوم انقلاب اسلامی ایران با اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)»، اظهارداشت: اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) مبنای تاسیس نظام جمهوری اسلامی ایران می باشد و استمرار حاکمیت آن منوط به انتقال مبنای مذکور به نسل جدید است. بنابراین باید ببینیم نسل سوم انقلاب اسلامی به چه میزان با اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) آشنا هستند، تا بر آن اساس در جهت حفظ نظام و تحقق آرمان های انقلاب  و اندیشه سیاسی امام بکوشیم. چرا که مرحله آشنایی، شرط اولیه، مقدمه و زمینه رفتار و عمل است. بنابراین، برای ارزیابی سطح آگاهی جوانان با اندیشه سیاسی امام خمینی، این پروژه در این پژوهشگاه به تصویب رسید و اجرای آن به اینجانب محول گردید.


وی ادامه داد: این پروژه که از سال ۱۳۹۱ شروع شده، الان تقریبا کار نگارش آن، رو به پایان رسیده و مورد تأیید ناظر علمی نیز قرار گرفته و در فرایند تأیید نهایی و ارزیابی در شورای پژوهشی پژوهشگاه می باشد. این کتاب در حدود ۳۰۰ صفحه و در ۵ فصل ارائه خواهد شد که فصول آن به شرح ذیل است:


فصل اول: کلیات تحقیق


فصل دوم: اندیشه سیاسی امام، مبانی و مفاهیم؛ در این قسمت، مبانی هستی شناسی، معرفت شناسی، مفاهیم بنیادی، فلسفه سیاسی، فقه سیاسی و اخلاق سیاسی اندیشه سیاسی امام، به عنوان متغیرهای اصلی تحقیق تبیین و شاخص بندی می شود.


فصل سوم: روش شناسی؛ در این فصل به توضیح نوع روش، جمعیت آماری، حجم نمونه آماری، سنجش متغیرها، ابزار گردآوری اطلاعات، اعتبار و پایایی مقیاس ها و روش و تکنیک های تحلیل پرداخته می شود.


فصل چهارم: یافته های تحقیق در دو قسم یافته های توصیفی و یافته های تحلیلی تبیین می شوند.


فصل پنجم: خاتمه و نتیجه گیری؛ در این فصل به نتیجه گیری از داده ها، پیشنهادها و ارائه راه کارها پرداخته شده است.


انتشار قبسات


شصت و هشتمین فصلنامه علمی ـ پژوهشی قبسات منتشر شد.


جایگاه علیت در قرآن و روایات و تأثیر آن در تفکر عقلی نوشته ابوالحسن غفاری، بررسی تطبیقی آرای رالز و مطهری درباره عدالت به قلم مرضیه امیری و حوران اکبرزاده و نقد و بررسی نظریه جسم انگاری روح بر اساس دیدگاه فلاسفه به قلم محمد ذبیحی و پروین نی سرشت ازجمله مقالات منتشر شده در این فصلنامه است.


پرسش از وجود به مثابه پرسش از خدا(خدا در تفکر هیدگر) به قلم علی فتحی و رضا سلیمان حشمت، نقد نظریه مغایرت تجربه دینی با تجربه اخلاقی با تأکید بر دیدگاه گیلسر نوشته علی شیروانی، نقد نگاه ابوزید به نقش سیاق و نزول تدریجی در فهم قرآن تألیف جواد پورروستایی، بررسی کارآمدی عقل مستقل در گستره احکام نوشته ابوالقاسم رحیمی بالوئی و رابطه علم و دین: ارزیابی راه حل های تعارض محور از علی الماسی و احمد بهشتی از دیگر مقالات منتشر شده است.


انتشار کتاب‌ شناخت حقوق اسلامی


جلد اول کتاب “کتاب‌شناخت حقوق اسلامی” به‌ زودی از طرف مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی به زیور طبع آراسته خواهد شد.


این کتاب شامل خلاصه کتاب‌هایی است که در حوزه ارتباط و تأثیر متقابل «دین و قانون» به زبان انگلیسی نگارش و مطالب آن در دو بخش اصلی دسته‌بندی شده است.


بر اساس این گزارش، بخش نخست که به کلیات حقوق اختصاص یافته است شامل معرفی کتاب‌هایی است که به «فقه و جامعه» «مبانی فقه و تفسیر»، «فقه در آئینه تاریخ»، «مکاتب فکری و اندیشمندان اسلامی، و «مبانی و مکاتب حقوقی غرب» اختصاص یافته‌اند و بخش دوم به کتاب‌هایی می‌پردازد که تحت عناوین زیرشاخه‌های حقوقی (حقوق خصوصی، جزا و جرم‌شناسی، عمومی، بین‌المللی و حقوق تطبیقی) می‌گنجد.


توجه به آثار به چاپ رسیده از نویسندگان و مراکز انتشاراتی معتبر، ارائه چکیده و معرفی مفید جهت استفاده پژوهشگران، ارائه کلید واژگان اصلی، نمایش طرح جلد، توجه به محتویات و ویرایش‌های متعدد برخی از کتب و ارائه شناسنامه کامل انگلیسی آنها، از ویژگی‌های «کتاب‌شناخت یک» می‌باشد.

مطالب مرتبط :
  1. پروژه تحقیقاتی «اندیشه سیاسی امام موسی صدر» انجام می شود
  2. نگاهی کوتاه به زندگینامه امام خمینی(ره)
  3. «مبانی اندیشه سیاسی در اسلام» منتشر شد
  4. شفافیت و حفظ حرمت مخالف از ویژگی های اخلاق سیاسی امام خمینی(ره) بود
  5. رتبه وب‌سایت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در ایران و خاورمیانه/ مروری بر چند خبر کوتاه

پارک علم و فناوری قم

zohur