۹ آبان ۱۳۹۲ موضوع: اخبار حوزه دین و اندیشه


به گزارش خبرنگار مهر، بیستمین سالگرد گرامیداشت بنیاد حکمت اسلامی صدرا عصر روز گذشته ۸ آبان با حضور اساتید فلسفه و علاقه مندان در مجموعه فرهنگی تلاش برگزار شد.


دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی، استاد بازنشسته فلسفه دانشگاه تهران در این مراسم به ارائه سخن پرداخت و طی سخنان کوتاهی گفت: فلاسفه اگرچه با یکدیگر اختلاف دارند اما با همدیگر دوستی حکمت دارند، اگرچه شاید با هم دوست نباشند اما محبان حکمت را دوست دارند.


وی ادامه داد: «فلسفه»، واژه‌ای غربی است و در قرآن کلمه فلسفه نداریم بلکه واژه حکمت داریم، قرآن حکمت را خیر کثیر خوانده و دنیا را متاع قلیل برشمرده است اما این حکمت چیست که از دنیا برتر است و چه ربطی با فلسفه دارد؟


این استاد فلسفه با طرح این سؤال که چرا یونانی‌ها فلسفه را دوستی و قرآن حکمت را خیر کثیر می‌خواند و این دو چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟!، اظهار داشت: پاسخ به این سؤال جای بحث دارد. حکمت خیر کثیر و ازلی و ابدی است و همه چیز جز آن نابود می‌شود، خدا حکیم ازلی و فناناپذیر است و از خود در قرآن به واجب‌الوجود نام نبرده بلکه خود را حکیم خوانده است.


دینانی با اشاره به اینکه قرآن ما را به حکمت دعوت کرده است اما متأسفانه این سخن قرآن در میان ما خیلی جدی گرفته نشده است، بیان کرد: ایران همیشه مهد حکمت بوده و این خاک و سرزمین افرادی همچون ابن سینا، فارابی، ملاصدرا و بسیاری از حکمای دیگر را پرورش داده که ما به آن می‌بالیم.


وی در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه امروز پس از ملاصدرا و بعد از گذشت ۴۰۰ سال هنوز هم‌طراز وی روی کار نیامده اگرچه حکیمان بسیاری بعد از ایشان بودند، گفت: البته باید هر سرزمین و شرایط آنرا جدی بگیریم، با این وجود باید دید آیا یک ابن سینا از اروپا سر برآورده است، آمریکا که جای خود را دارد، بنابراین شخصیت ملاصدرا که یک عارف عقلانی است باید تبیین شده و به جامعه معرفی شود.

مطالب مرتبط :
  1. برنامه دوره آزاد آموزشی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران اعلام شد
  2. انتشار شماره جدید اطلاعات حکمت و معرفت/ تبیین فلسفه روان‌شناسی
  3. مدیرموسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران:ظرفیت های نخبگان باید به ایده و محصول شاخص تبدیل شود
  4. جامعه بدون فلسفه مانند انسان کور است/ خدمت فلسفه به بشر از دید ملاصدرا
  5. حکمت متعالیه مجموعه تفکرات اشراقی، مشائی و باورهای شیعی است

پارک علم و فناوری قم

zohur