سوالات رایج مربوط به مرکز رشد
۱- مرکز رشد چیست ؟
مرکز رشد نهادی است که برای کارآفرینان و واحدهای کوچک ومتوسط دارای ایده های قابل تجاری شدن مبتنی بر علم و فناوری، برای مدت چند سال مشاوره های ضروری و خدمات و تجهیزات مناسب ، برای رشد و ارتقای آنها ارائه داده و آنها را برای حضور مستقل و موثر در صحنه فناوری آماده می کند. واحدهای فناور نوپا در طی دورة حضور در مرکز رشد، با استفاده از دستاوردهای تحقیقاتی، به منظور دستیابی به دانش فنی و آمادگی برای تولید محصول یا خدمات، تلاش خواهند کرد. در این دوره، مرکز رشد علاوه بر ارائة امکانات و خدمات پشتیبانی، هدایت و نظارت بر فعالیت این واحدهای فناور را نیز به عهده خواهد داشت.
۲- چه خدماتی در مرکز رشد ارائه می شود ؟
خدمات اسکان ، دسترسی به تلفن و دورنگار، خدمات دبیرخانهای، امکان استفاده از اتاقهای کنفرانس، تجهیزات سمعی و بصری و خدمات اداری و چاپ و تکثیر، خدمات اطلاعرسانی، دسترسی به اینترنت، خدمات مشاورهای و آموزشی، مشاورههای مدیریتی، مالی و بازرگانی، حقوقی ، استراتژیک ، خلاقیت و نوآوری ، ثبت شرکت، بازاریابی و … برگزاری کارگاههای آموزشی مورد نیاز ، استفاده از امکانات کارگاهی و سالن جلسات، کمک به دسترسی به منابع مالی ، تسهیل در جذب طرحها و پروژههای تحقیقاتی
۳- مخاطبان مرکز رشد چه کسانی هستند ؟
۱- واحدهایی که با هدف تولید محصول یا خدمات با استفاده از دستاوردهای تحقیقاتی، درقالب یک شرکت یا موسسه فعالیت نمایند. این واحدها دارای هویت حقوقی مستقل از مرکز رشد بوده و در زمینه تحقیقات کاربردی توسعه ای ، طراحی مهندسی ، مهندسی معکوس ، انتقال فناوری ، ارائه خدمات تخصصی و فعالیت در جهت تجاری کردن نتایج تحقیقات فعالیت می نمایند.
۲- تیم های کاری متشکل از تعدادی دانش آموخته با زمینة کاری مشخص که در صدد تشکیل یک موسسة حقوقی و ایجاد یک حرفه در زمینة کاری مذکور میباشند.
۳- گرد هم آمدن واحدهای تحقیق و توسعه و ایجاد فضای هم افزایی کاری، موجب تسهیل دسترسی به منابع انسانی و کاهش هزینههای تحقیقات برای این گروهها می گردد و به دلیل ایجاد حرفه و اشتغال و کاهش نرخ بیکاری، توسعه فناوری و اقتصادی و منافع اجتماعی ویژهای را برای دولتها در پی خواهد داشت زمینه کاری گرایش و زمینه تخصصی که متقاضی در نظر دارد در آن فعالیت نماید.
۴- مرکز رشد چه وظائفی برعهده دارد؟
۱- ارائه خدمات برای استقرار واحدهای فناور, تلاش برای فراهم آوردن حمایت های قانونی بمنظور تسریع رشد واحدهای فناور و در موارد لزوم حمایت مالی مطابق ضوابط مندرج در قانون
۲- ارائه مشاوره های تخصصی مورد نیاز واحدها درراستای تبدیل ایده های نو به محصولات قابل تجاری شدن و تجاری سازی آنها
۳- نظارت بر روند رشد واحدها و ارزیابی مستمر دستاوردها با هدف افزایش کارائی مرکز رشد
۴- نظارت بر تحقق ایده محوری واحدهای فناور
۵- واحدهای فناور در چه مراحلی در مرکز رشد مورد حمایت قرار می گیرند؟
واحدهای فناور در طی دو مرحله در مرکز رشد تحت حمایت قرار می گیرند :
• مرحله پیش رشد
در این دوره به افراد یا گروههای مستعدی که دارای ایده های نوآورانه صنعتی هستند, بمدت ۶ ماه فرصت داده می شود تا با دریافت خدمات و مشاوره و آموزشهای لازم برای آشنایی با بازار , شناسایی گروه کاری, تثبیت ایده کاری و ایجاد هویت های حقوقی مستقل خود را برای مرحله بعدی آماده نمایند.این دوره با تشخیص مدیر مرکز تا ۹ ماه قابل تمدید می باشد.
• مرحله رشد
در یک دوره استقرارحداکثر سه ساله واحدهای فناوری مستقر در مرکز رشد به معیارهای رشد یافتگی دست یافته و پس از آن از مرکز رشد خارج می شوند. این دوره با تشخیص مدیر مرکز تا ۵ سال قابل تمدید می باشد.
۶- مرکز رشد چه خدماتی به واحدهای فناور ارائه می دهد ؟
۱- تامین محل کار ( بصورت اجاره)
۲- خدمات آزمایشگاهی , کارگاهی و اطلاع رسانی
۳- خدمات حقوقی , اداری , مالی , اعتباری , پروژه یابی و بازاریابی
۴- آموزش های تخصصی ویژه و مشاوره
۵- سایر خدمات مرتبط با توسعه , رشد و ارتقای واحدهای فناوری
۷- شرایط پذیرش واحدهای فناور در مرکز رشد چیست ؟
پذیرش واحدهای فناور بر اساس ظرفیت مرکز رشد صورت می گیرد و برخورداری از الزامات ذیل مد نظر می باشد:
• داشتن ایده کاری دانش محور نوآورانه
• ارائه برنامه کاری
• داشتن نیروهای تخصصی مرتبط با زمینه فعالیت واحد فناور
• داشتن بازار کار مناسب (توجیه اقتصادی)
• داشتن شخصیت حقوقی برای متقاضیان استقرار در دوره رشد و دارا بودن آمادگی ثبت یک شرکت یا موسسه برای استقرار در دوره پیش رشد
۸- برنامه کاری یا طرح تجاری (Business Plan) چیست؟
برنامه کاری یا طرح تجاری شامل چشم انداز، ماموریت، اهداف و برنامه های یک شرکت در راستای اجرای ایده ی فناورانه از مرحله تحقیق تا تولید و بازار محصول می باشد. در این طرح اقدامات واحد فناور از مرحله ارائه ایده تا مرحله تجاری سازی آن از جنبه های مختلف به دقت مورد بحث قرار می گیرد.
۹- آیا برای ورود و استقرار در مرکز رشد مدرک دانشگاهی لازم است؟
حضور در مرکز رشد و استفاده از امکانات منوط به داشتن ایده محوری قابل تجاری شدن است و داشتن مدرک تحصیلی دانشگاهی یا محل اخذ مدرک تحصیلی ملاک اصلی نمی باشد .
۱۰- آیا یک شرکت می تواند همزمان در دو مرکز رشد استقرار یابد؟
در شرایط فعلی با توجه به محدودیت امکانات , یک شرکت مجاز به استقرار در یک مرکز رشد است.
۱۱- آیا شرکت مستقر در یک مرکز رشد حسب ضرورت می تواند به مرکز رشد دیگری انتقال یابد؟
یک واحد فناور مستقر در مرکز رشد با توجه به التزام در انجام تعهدات حقوقی قراردادهای منعقده با مرکز رشد فقط در صورت تسویه حساب می تواند درخواست پذیرش خود را به مرکز رشد دیگر ارائه نماید.
۱۲- تفاوت واحدهایی که در پارک علم و فناوری و مرکز رشد پذیرش می شوند چیست ؟
واحدهایی که در پارک پذیرش می شوند باید علاوه بر داشتن سابقه و تجربه مناسب از توانایی مالی مناسب برای استقرار در ساختمان های چند مستاجره برخوردار باشند. در حالی که واحدهای مستقر در مرکز رشد عموماً سالهای اولیه راه اندازی را طی می کنند و برای رشد و ورود به بازار تکنولوژی، نیاز به حمایت های مالی و پشتیبانی مرکز رشد دارند.
۱۳- نحوه نظارت مرکز بر روی شرکتهای مستقر چگونه است؟
نظارت بر روند پیشرفت کار واحدهای فناور مستقر به صورت مستمر و توسط کمیته نظارت و ارزیابی انجام می پذیرد. واحدها براساس برنامه کاری کوتاه مدت یا میان مدت خود منطبق با طرح تجاری مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرند
۱۴- چه نوع آموزش هایی در مرکز رشد به واحدهای مستقر ارائه می شود ؟
مرکز رشد علاوه بر برگزاری دوره های آموزشی تخصصی متناسب با زمینه ی فعالیت واحدها، دوره های آموزشی عمومی مرتبط با کسب و کار مانند اصول علمی بازاریابی، قوانین حقوقی و قراردادها، نگارش طرح تجاری ، اصول اولیه قانون تجارت، مدیریت و کنترل پروژه، قوانین مالیاتی و … را برگزار می کند.