به گزارش پارک علم و فناوری قم به نقل از مهر، حجت الاسلام والمسلمین نظرزاده عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در تبیین اهداف این پژوهش گفت: بررسی روشی تفسیر سیاسی قرآن کریم عهده دار تبیین روش تفسیر موضوعی قرآن کریم در موضوعات و مسائل سیاسی همچون حکومت، بیعت، اطاعت، جنگ و صلح … است.
وی افزود: سؤال دیگری که در این پژوهش دنبال می شود این است که آیا میتوان همه آیات قرآن کریم را از منظری سیاسی تفسیر نمود و همانند تفاسیر عرفانی یا ادبی و … و در صورت امکان، روش این تفسیر چه مبانی، اصول، منابع و قواعدی دارد؟
نظرزاده اضافه کرد: این پژوهش با روش گفت و گوهای علمی با مفسرین و علمای علوم قرآنی انجام می گیرد، که مرحله اول آن تبیین حدود موضوع و سوالات اصلی در قالب مقاله ای کوتاه است که پس از آن در مرحله دوم نشست های علمی و مرحله سوم گفت و گو با علمای طراز اول علم تفسیر می باشد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی درباره وضعیت این پروژه نیز اظهار داشت: مرحله اول این پژوهش یعنی حدود ۳۰درصد پروژه به پایان رسیده است، و باقی کار نیز در گروه فقه سیاسی در حال انجام است.
معرفی ۵ اثر جدید پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
مشخصات ۵ اثر جدید از پژوهشهای منتشر شده محققین و اعضای هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در قسمت معرفی کتاب سایت ایسکا بارگزاری شد.
این آثار که به نام های «وظیفه گرایی اخلاق کانت»، «عقلگرایی و نص گرایی ابن حزم اندلسی»، «موانع و فرصتهای همگرایی در جهان اسلام»، «حیات، حکمت و حکومت پیامبر اعظم(ص)» و «نقش سیاق در تفسیر قرآن و فقه» حاصل تلاش پژوهشگران و محققین پژوهشکده های فلسفه و کلام اسلامی، علوم و اندیشه سیاسی، تاریخ و سیره اهلبیت(ع) و همچنین مرکز فرهنگ معارف قرآن می باشد.
علاقه مندان جهت ارتباط با مرکز نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی،می توانند به دفتر مرکزی به آدرس: قم، خیابان شهداء(صفائیه) کوچه آمار، پلاک ۴۲، تلفن و دورنگار ۳۷۸۳۲۸۳۳-۰۲۵ و یا فروشگاه مرکزی به آدرس: قم، خیابان ارم، نبش کوچه ۲۰، تلفن و دورنگار ۳۷۸۳۲۸۳۴-۰۲۵ و همچنین فروشگاه شماره ۲ واقع در: تهران، خیابان انقلاب، روبروی درب دانشگاه تهران، پاساژ فروزنده، طبقه همکف، واحد۳۱۲، تلفن ۶۶۹۵۱۵۳۴-۰۲۱ مراجه نمایند.
کتاب «کارتهای اعتباری و انطباق پذیری فقهی» منتشر شد
با توجه به رشد روزافزون استفاده از کارتهای اعتباری بانکی در کشورهای اسلامی و لزوم انطباق کارکرد این کارتها با موازین شرع مقدس اسلام، تحقیقات فقهی متعددی از سوی اساتید و متخصصان بانکداری اسلامی خصوصاً در کشورهایی که در این رشته پیشرفتهای شایان توجهی را کسب نمودهاند، انجام شده و بانکهای اسلامی اقدام به تشکیل هیئتهای شرعی با هدف نظارت و مراقبت بر عملکرد آنها از نظر تطبیق با ضوابط اسلامی نمودهاند.
در جمهوری اسلامی ایران که صدور و استفاده از کارتهای اعتباری بانکی در مراحل اولیه اما در حال گسترش میباشد، تشریح ابعاد مختلف فقهی ـ حقوقی این کارتها و ارائه راهحلهایی سازگار با فقه شیعه توسط اقتصاددانان مسلمان و فضلای حوزه علمیه، به استقبال بانکها از صدور این کارتها و رواج استفاده از آنها در بین مردم خواهد انجامید.
یکی از راههای شناخت ابعاد فقهی این کارتها، استفاده از تجربیات دیگر کشورهای اسلامی و ترجمه کتب و مقالات نگارشیافته در این زمینه میباشد. البته به دلیل حاکمیت اهل سنت در اغلب کشورهای اسلامی و ارائه نتایج چنین پژوهشهایی در قالب فقه اهل تسنن، شاید استفاده کامل از آنها در بانکداری جمهوری اسلامی ایران که بر اساس فقه متعالی شیعه اداره میشود، ممکن نباشد، لکن به دلیل وجود نقاط اشتراک فراوان شیعه و اهل سنت در مبانی فقهی عملکرد کارتهای اعتباری، ترجمه و ارائه آنها به جامعه علمی و دینی کشور میتواند باعث رشد آگاهی و شناخت علاقهمندان این پدیده شده، موجب تولید فکر و ایدههای جدید گردیده، به تحرک بیشتر صاحبنظران حوزه و دانشگاه در ارائه نظرات اصلاحی و تکمیلی مطابق با فقه شیعه منجر گشته و در نهایت با برخورداری از توجهات مراجع بزرگوار تقلید و فتاوی راهگشا آنان، اسباب فتح بابی در گسترش استفاده مشروع از کارتهای اعتباری در کشور گردد.
در این راستا انتشارات پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، کتابی را با عنوان «کارتهای اعتباری و انطباقپذیری فقهی» نوشته دبیان محمدالدبیان و حجه الاسلام و المسلمین دکتر سید عباس موسویان با ترجمه رضا محبی مجد منتشر نموده است. این کتاب، ترجمهای است از سه مقاله پژوهشی به هم پیوسته که حاصل مطالعات همهجانبه «استاد محمدالدبیان» از صاحبنظران بانکداری اسلامی در عربستان بوده و در آن بعد از مقدماتی چون تعریف و انواع کارتهای اعتباری، به تشریح روابط بین طرفهای این کارتها اعم از صادرکننده کارت، فروشنده، دارنده کارت، بانک واسطه وغیره پرداخته و آرا و نظرات فقهی مذاهب اربعه اهل تسنن درباره نوع روابط بین اطراف کارتها که تحت کدام یک از عقود اسلامی قرار میگیرند، ذکر شده و سپس به اشکالات و نقدهای وارد به این نظرات و پاسخهای آنها میپردازد و در نهایت نظر نویسنده ارائه شده است.
در ادامه سه مقاله حجت الاسلام و المسلمین دکتر موسویان در مورد مسائل کارتهای اعتباری مورد استفاده واقع شده است. نویسنده در مقاله نخست به بررسی روابط حقوقی ارکان قراردادهای کارت اعتباری بر اساس فقه امامیه میپردازد. در مقاله دوم طراحی کارت اعتباری بر اساس قرارداد مرابحه را به بحث میگذارد و در مقاله سوم راهکارهای بانکهای اسلامی در انتشار کارتهای اعتباری را بررسی تطبیقی میکند.
انتشارات پژوهشکده پولی و بانکی این کتاب ۱۷۲ صفحهای را در تابستان ۱۳۹۲ به انتشار رسانیده است.